El feixisme

El Lictor dels magistrats romans

El feixisme (de l’italià fascio; feix, feixos*, al seu torn del llatí fasces, pl. de fascis), és una ideologia i un moviment polític que va sorgir a l’Europa d’ entreguerres (1918–1939). El seu projecte polític és instaurar un corporativisme estatal totalitari i una economia dirigista, mentre la seva base intel•lectual planteja una submissió de la raó a la voluntat, un component social interclassista, i una negació a ubicar-se en l’espectre polític (esquerres o dretes), la qual cosa no impedeix que habitualment la historiografia i la ciència política situï el feixisme en l’extrema dreta i el relacioni amb la plutocràcia, (el govern de  l’oligarquia adinerada) o bé ho identifiqui com una variant chauvinista del socialisme d’Estat, que des d’una perspectiva oposada, s’identifica en un capitalisme d’estat o estatisme. Un nacionalisme fortament identitari no exclòs d’imperialisme que condueix a la violència contra els que es defineixen com a enemics, per un eficaç aparell de propaganda i repressió.

Aquest projecte polític necessita, per mantenir la cohesió, d’un jefe o cabdill no necessàriament escollit democràticament d’entre les seves files, sinó que s’imposa per raó de ser el més fort o abraonat, a l’estil dels moments històrics medievals.

(*) Les fasces (feixos), paraula provinent del llatí fascis, eren una unió de 30 varetes, una per cada curia de l’antiga Roma, lligades de forma ritual amb una cinta de cuir roig formant un cilindre; dins del feix, hi havia una destral (labris).

Originalment era l’emblema dels reis etruscs, adoptat pels monarques romans i durant la república i part de l’imperi. Les fasces les portaven a coll els lictors que protegien els magistrats. Les fasces lictoriae eren el símbol de l’autoritat de l’imperi i la seva capacitat per fer justícia.

Les varetes unides significaven “la unió fa la força”, perquè és més fàcil trencar una vareta que no pas moltes. Dins del límit sagrat de Roma, les fasces no podien portar destrals, indicant que dintre de la ciutat els magistrats tenien el dret de castigar però no d’executar. Tan sols li estava permès al dictador la inserció de les destrals.

Coneixent el fascismo original com a feixisme, ens dona la idea clara del que significa aquesta ideologia; un poble de persones com branques igualades i fermament lligades en un feix volent representar l’autoritarisme del imperi, la uniformitat i negació de la discrepància.

-Forma part de l’emblema del cos de la Guardia Civil espanyola i d’alguns escuts de passats règims dictatorials.
-En l’escut de França des que va adoptar la forma republicana.
– En la Itàlia feixista de Benito Mussolini.
-Va ser usat com símbol d’alguna de les revolucions de Llatinoamèrica.
-En l’escut del Partido Nacional, partit polític d’Uruguay.
-En la façana del Palau de Justícia de Buenos Aires.
-Etc.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Història. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s